Job i forsvaret

Der er rigtig mange muligheder for fødderne af dig, når du har færdiggjort din folkeskole eller måske en gymnasial uddannelse, men det er ikke alle, der drømmer om en at læse videre på universitetet. Heldigvis er der rigtig mange andre muligheder både for at få en uddannelse og for at få et job – og forsvaret er en af de karrierevalg, der kan åbne rigtig mange døre for dig, hvis du vælger at gå den vej.

Der ansættes både folk med erfaring og uddannelse indenfor forsvaret og civile, når der rekrutteres. Alt efter, hvor dine interesser og kompetencer ligger, så er det rigtig gode muligheder for at få både en god og brugbar uddannelse, men også et job indenfor forsvaret, hvis det er en sti, der tiltaler dig.

Hvad er forsvaret?

Sådan helt officielt er forsvaret de væbnede styrker, der skal forsvare landet, hvis der udbryder krig, eller på anden måde opstår en situation, hvor der er brug for beskyttelse eller organisering af den civile befolkning.

Vi har et stort og veludrustet forsvar i Danmark, og som en af mange lande har vi stadig værnepligt for alle mænd i alderen mellem 18 og 60, som er erklærede egnet til militær indsats. I dag er det dog ikke tvunget at aftjene værnepligten i militæret, men i stedet for kan det gøres på jobmarkedet under specielle regler og lovgivninger.

Den øverst befalende i forsvaret er altid den kongelige regent, som vi kender som Hendes Majestæt Dronning Margrethe II. Under hende findes der en væld af forskellige afdelinger, range og opgaver, der skal løses og fordels mellem forsvarets tre værn:

  • Søværnet
  • Flyvevåbnet
  • Hæren.

Forsvaret herhjemme skal sørge for fred og sikkerhed for de danske statsborgere. Det skal opnås ved at arbejde for at forebygge kriser og krig og hele tiden sørge for at være tro mod den danske suverænitet og mentalitet, der udgør den danske ånd. I dag er det dog ikke bare et spørgsmål om at beskytte vores grænser – for det er en lidt gammeldags forståelse af forsvarets opgaver – det handler mere om den fredsbevarende indsats, der foregår og udøves ude i verdens brændpunkter, hvor de danske soldater udfører deres arbejde.

Hvordan fungerer værnepligten?

I dag er der ikke brug for alle dem, der bliver erklæret egnet, når der indkaldes til forsvarets dag. Selv om det kun er godt 50 % af alle dem, der møder op til det, vi tidligere kaldte session, så slipper kun 50 % igennem, og heraf er det igen kun en brøkdel, der bliver indkaldt til værnepligt.

Selve udvælgelsen foregår ved hjælp af lodtrækning, hvor du kan trække frinummer eller blive indkaldt, hvis dit nummer rammer indenfor de forudbestemte rammer. Det beror altså på tilfældighederne, når det kommer til indkaldelsen og værnepligten herhjemme, hvilket er et privilegium, ikke alle lande kan bryste sig af. Der findes stadig lande, hvor det kan koste dig livet ikke at tjene landet.

En almindelig værnepligt løber over 4-12 måneder, alt efter hvor du skal aftjene, og hvilket værn du ender i. Efter værnepligten er aftjent, kan du vælge at tage hjem og leve livet, som du havde planlagt, eller du kan søge videre efter en karriere og en fremtid indenfor forsvaret. Har du en gang været en del af tjenesten, kan du altid vende tilbage og ansøge om at uddanne dig videre eller arbejde indenfor det område, du allerede kender.

Forsvarets tre værn – til lands, til vands og i luften

Indenfor forsvaret findes der – som før nævnt – tre værn. Det er de kategorier vores militær er inddelt i, der hver tjener deres formål og har helt faste opgaver der skal løses, hvis der opstår en krise eller der udbryder krig.

Hæren

Denne del af vores forsvar er den landmilitære afdeling, der sørger for at forsvare landområder, grænser og fred på landjorden – både herhjemme og ude i verden. For rigtig mange er det også dette værn der forbindes med militæret og forsvaret. Det er den slags soldater, vi kender fra film og serier, selv om den slags oftest ligger langt fra virkeligheden og realiteten.

Søværnet

Søværnet spiller en helt speciel rolle i et land som Danmark, der er omgivet af vand på stort set alle sider – og som også beskytter vores fjerntliggende øer og landområder som Færøerne og Grønland.

Det kaldes den maritime afdeling af forsvaret og også denne del af vores militær, der kan deltage i fredsbevarende aktioner i udlandet, hvor det kræves, og vores land vurderer det nødvendigt.

Flyvevåbnet

Den luftbårne del af vores forsvar, der blandt andet omfatter jagerfly, bombeflyvninger og lignende både herhjemme – hvis det skulle blive nødvendigt – og i udlandet, hvor Forsvarsministeriet vurderer, at det er nødvendigt.

Hvilke jobmuligheder er der efter værnepligten?

Ofte er det en af to ting, der sker, når du er færdig med værnepligten. Enten er du lykkelig for, at det er overstået og glæder dig til at komme hjem til din familie, dine venner og din fremtid udenfor militæret. For andre sker det diametralt modsatte, og der opstår et savn og en længsel.

Ved du allerede, inden du melder dig til værnepligt, at du ønsker at søge en videre uddannelse indenfor militæret, så kan du med fordel overveje, om en uddannelse som professionel soldat er noget for dig. Det er en uddannelse, der inkluderer din værnepligt, men som rækker længere end det og giver dig endnu mere at arbejde videre med bagefter.

Du kan som udgangspunkt selv vælge, hvilket værn du ønsker at uddanne dig indenfor, og alle tre giver dig rigtig mange spændende veje, du kan vælge imellem:

Hos Hæren er opgaverne som udgangspunkt dem, du kender, og dine muligheder ligger mest i at kunne avancere i rang og derved opnå mere ansvar og flere forskellige opgaver indenfor området.

Vælger du i stedet Søværnet, så kan du gå veje som:

  • Kommunikation
  • Kampinformation
  • Våbensoldat

Hvor du som professionel soldat i Flyvevåbnet kan vælge mellem at specialisere dig indenfor grene som:

  • Aerial Port Service Assistant
  • Bevogtningsassistent
  • F-16 våbenassistent
  • Flyvelederassistent
  • Mission planner
  • Operationsassistent
  • Identicication Operator.

Ud over de tre værn er der også mulighed for at vælge militærpolitiet, hvis ikke de tre ovenstående værn er noget, der umiddelbart tiltaler dig.

Andre uddannelsesmuligheder i militæret

Det er ikke bare de strengt militære muligheder, der byder sig, hvis du vælger forsvaret som din fremtidige arbejdsplads. Der er også rigtig gode muligheder for at tage en erhvervsuddannelse (EUD) og få en praktikplads i forsvaret. Der findes mange civile praktikpladser, som det kaldes, og du kan ansøge indenfor alt fra kontorarbejde til mekanikerarbejde eller dyrepasser med speciale i heste og meget mere.

Når du vælger at en elevplads her, giver det også adgang til senere jobs indenfor forsvaret, hvilket for rigtig mange er en attraktiv mulighed at have på et arbejdsmarked, der ellers kan være lidt under pres.

Hvordan finder du job hos Forsvaret?

Det er ikke denne form for jobs, du normalt finder på hverken Jobnet eller Jobindex, for Forsvaret slår som udgangspunkt ikke hverken deres elevpladser eller stillinger op her.

I steder har de deres egen jobdatabase, der hedder Forsvarets Karrieresite. Her kan du både læse om de forskellige uddannelser, jobs og muligheder, der er helt generelt, men også finde de relevante ledige stillinger og pladser. Det giver dig et hurtigt og overskueligt indblik i, hvad dine muligheder er for at komme videre med en karriere indenfor Forsvaret.

Skal man have en uddannelse fra Forsvaret for at få job her?

Det er ikke nødvendigt, for der ansættes også civile i mange af de stillinger, der findes indenfor Forsvaret – men det vil i mange tilfælde give dig en klar fordel, hvis du har kendskab til strukturen og reglementet fra tidligere.

Har du først fået foden indenfor, er det til gengæld en stor fordel, og du kan søge andre stillinger eller avancere i den stilling, du har, for Forsvaret er rigtig gode til at uddanne og støtte dem, der arbejder for dem. Det betyder, at hvis du vælger Forsvaret, så har du en fordel på jobmarkedet over dem, der ikke har erfaring indenfor området.

Kan man vende tilbage efter flere år udenfor Forsvaret?

Du kan altid vende tilbage, hvis der er en stilling eller en plads, der passer til dine kompetencer. Som skrevet før, er det en klar fordel i ansættelsesprocessen, hvis du har erfaring fra tidligere – hvilket ikke kun gælder Forsvaret, men også i rigtig mange andre sammenhænge.

Der er efterhånden rigtig mange, som vælger Forsvaret. Både i form af værnepligt, der udvikler sig til en karriere som professionel soldat, men også for dem, der starter i en elevplads eller praktik og bliver så glad for at være der, at de vender tilbage, når uddannelsen er afsluttet.

Det kræver selvfølgelig, at du er af den rette støbning, for ligesom i alle andre jobs, skal du kunne opfylde den rolle, du bliver ansat til, og hos Forsvaret vil det i mange tilfælde betyde lidt mere ansvar.

Skal soldater i kamp?

Det er langt fra de fleste soldater, der ender med en udsendelse af den ene eller den anden art. Fordi der ikke er krig herhjemme, er det er som oftest ikke kamp, de bliver sendt ud til, men i stedet det, der kaldes fredsbevarende tjeneste. Det udelukker bestemt ikke muligheden for at der opstår kampe eller andre ubehagelige situationer, men det er derfor, soldaterne er uddannet.

For mange, der vælger at arbejde videre efter værnepligten, er muligheden for en udsendelse en del af overvejelserne, og det bør det også altid være. Det er ikke muligt at gå den militære vej uden i det mindste at have overvejet chancerne/risikoen for at komme ud for kamp eller konfrontationer i verdens krigszoner.

Er Forsvaret noget for dig?

Der kan være mange grunde til, at du overvejer en karriere indenfor forsvaret – både når det handler om uddannelse, og når det kommer til job og fremtid.

Fordelen for dig er, at du kan komme i gang allerede i det øjeblik, du har afsluttet din 9. klasse. Det betyder, at du ikke behøver at kæmpe dig gennem gymnasiet eller bruge tid på andre former for uddannelse, hvis du allerede ved, at Forsvaret er den vej, du ønsker at gå. Du kan altid tag et kig på jobindex.

Når det kommer til jobs, er det værd at sætte dig ned og lave lidt research omkring, hvad det indebærer at arbejde for Forsvaret, og hvordan det adskiller sig fra andre jobs. Selv om det kan virke som en overvurderet ting at gøre, så kan du være helt sikker på, at det ikke er noget, du kommer til at fortryde. At forberede dig til et job i Forsvaret på nøjagtigt samme måde, som du ville til ethvert andet job, er en god forudsætning, hvis du er alvorlig omkring ønsket om en karriere her.

Forsvaret søger medarbejdere inden for mange forskellige sektorer

Er du nået hertil, så har du opdaget, at Forsvaret er rigtig mange forskellige ting, og at der er mange gode muligheder for at finde arbejde, gøre karriere og uddanne sig indenfor det danske Forsvar. Er du stadig i tvivl om, hvorvidt det er den rette løsning for dig, så findes der rigtig mange gode informationer på Forsvarets egen hjemmeside, hvor du også kan finde kontakt information på dem, der kan svare på dine spørgsmål.

Forsvaret er ikke alene en mulighed for at blive professionel soldat, det er også en lang række andre muligheder indenfor alt fra IT til kontor og logistik, så er du interesseret i det Forsvaret står for, så kan du med stor sandsynlighed også finde et job her, der passer til netop dine interesser og kompetencer.